Nyhetsbrev december 2016

2016 har varit ett fint år tillsammans med våra familjer!

Det är så roligt att tillsammans med våra familjehem få skapa så mycket bra för barn och unga. Vi märker att familjehemsföräldrarna verkligen deltar i våra aktiviteter, utbildningar, går i handledning, reflekterar och mentaliserar för att på så sätt veta att de har gjort vad de kan för att förstå sina barn. Vi är så stolta och berättar gärna och ofta om hur de verkligen lägger sin vinn om att göra det bästa för dessa barn i samhällets vård.

Och vad är det då vi gjort under året?!

• Den 6:e Februari träffades vi på Sörby Herrgård och lyssnade till Felix Egegren som föreläste om ensamkommande flyktingbarn.

• Vi träffades på Kulturhuset i Finspång den 12:e April och såg på en Komisk Depression med Nour El Refai. ”Föreställningen handlar om när jag var ledsnast i världen. Året var 2012 och jag skickade 4000 fylle-sms i veckan. Mamma flyttade till Dubai och jag köpte en katt. Jag drog hem olika snygga människor och lekte flickvän några dagar och sen ringde jag aldrig igen. Jag var ett as! Men ett roligt as. Alla blev kära i mig. Men det hjälpte inte. Det enda som gjorde mig lite glad var naturfilm och O´boy. Och Jalmert (katten)”, säger Nour.

• Paul (Palle) Bergman höll en givande föreläsning om anknytning för oss i maj

• Fredagen den 3 juni var det dags för Allsång på Slottet. Artister den här gången var det Magnus Carlsson, Nanne Grönvall, Samir&Viktor, Dolly Style, Elisa Lindström och Claes-Göran Hederström som uppträdde.

• Helgen 10-11:e September träffades vi i Brevik och hade familjeläger. Dit kom också Karin Rosvall.
Hennes föreläsning hette ”Barn gör rätt om de kan”. Hon var så bra att vi har bokat in henne igen på allmän begäran 🙂

• Sist men inte minst så hade vi vårt årliga Julbord den 26:e November

• Sen har några av våra familjehemsföräldrar gått utbildning i Ett hem att växa i.

• Några av familjehemsföräldrarna har gått ICDP utbildning

• De har pratat med sin konsulent ungefär en gång i veckan på telefon.

• De har träffat konsulenten ungefär en gång i månaden.

• De har förmodligen haft möten med socialtjänst och skola

• Kanske har de också haft möten på habilitering och Bup

• Kanske har de också stöttat och underlättat för barnen i kontakten med föräldrar och nätverk

Vi i personalen på Familjehemscenter har också utbildat oss och gått i regelbunden handledning. Nu senast var vi på föreläsning i London om Child Maltreatment: New Frontiers in Research and Practice. Dagen handlade om bland annat om hur omsorgsbrist påverkar oss rent fysiskt både i hjärnan och i dna. För faktiskt är det så att olika gener aktiveras och deaktiveras beroende på samspelets kvalité. Vi tänker oss att de utbildningar vi gått kommer konsulenterna att delge till familjerna genom de diskussioner och samtal som familjerna har med honom eller henne.
Sen är det är ju faktiskt också en annan förändring som skett inom FC. Vi har två nya konsulenter; Katarina Tambour och Farhood Saeidi. Så vi är mitt uppe i ett arbete med att utveckla organisationen tillsammans med våra nya medarbetare så att vi på bästa sätt tar till vara just deras kompetens.

Och förstås har vi nya spännande planer för 2017. Självklart kommer vi fortsätta att utbilda familjehemsföräldrar som inte gått ”Ett hem att växa i” eller ICDP. Vi har en inplanerad föreläsningsadag tillsammans med alla familjer i februari. Då följer Karin Rosvall upp sin föreläsning och kommer bland annat att prata och vägleda kring hur man bemöter barn som fabulerar och fantiserar. Sen har vi redan nu börjat planera för en ”innan-sommarlovet-aktivitet” och ett dagläger i höst.
Lisa och Farhood blir under våren diplomerade vägledare i ICDP och Helen blir klar handledare/utbildare i ICDP. Katarina och Farhood kommer under januari att bli utbildare i ”Ett hem att växa i”.

Tack återigen för gott samarbete under 2016, nu ser vi fram emot ett spännande 2017!julbild-2016

God Jul & Gott Nytt År från oss alla på FC!

Publicerat den .