Att bli familjehem

Att vara familjehem är berikande och meningsfullt på så många sätt och vi önskar att fler vågade ta steget.

Själva processen att bli familjehem innebär att ni framförallt får svara på en mängd frågor, förstås en del om ert privatliv men också kring era tankar om föräldraskap. Hela utredningen syftar till att vi ska bli så säkra som möjligt på att ett eller flera barn skulle få det bra hemma hos er.

Men inte bara det, utan också att det är bra för er familj att bli familjehem. Har ni hemmavarande barn så ska också de ha det bra. Att ni anses klara av den utmaning som det ibland innebär att ta hand om någon annans barn.

Så blir ni familjehem

Grundkrav

Familjehemscenter önskar samarbeta med familjer som både till det yttre och inre är stabila. 

grundkrav

Steg 1 – Presentation

När ni anmält ert intresse att bli familjehem, skickar ni först in en kort presentation av er familj, via formuläret här på hemsidan – vilka som ingår i familjen, hur ni bor, vad ni jobbar med, varför ni vill bli familjehem, vad ni på fritiden och hur livet ser ut i största allmänhet.

presentation

Steg 2 – Hembesök

Vi kommer hem till er för ett första besök. Då får ni veta mer om Familjehemscenter och hur vi jobbar, och ni får berätta mer om er själva. I samband med hembesöket inhämtar vi referenser samt registerutdrag från polis, socialtjänst, försäkringskassa och kronofogden.

hembesök

Steg 3 – Utredningsprocess

Nu görs en familjehemsutredning. Då vill vi samtala om er egen barn- och ungdomstid, hur ert liv och relationer har sett ut och ser ut idag. Syftet är att vi ska få så mycket kunskap som möjligt om er familj att vi känner oss trygga med att ni och det barn ni tar emot får det bra tillsammans.

samarbete

Steg 4 – Samarbete

Efter att ni blivit godkända som familjehem planeras er grundutbildning in. Nu kan ett barn flytta in och blir ni del av en handledningsgrupp.

Intresseanmälan för att bli familjehem

Ansök nu och gör skillnad i ett barns tillvaro. Läs mer om att bli familjehem och ta chansen att skapa ljusglimtar i barnets framtid.

Boka in en infoträff för dig som vill bli familjehem