Möt vår skolkonsulent Louise Ramlöv

Skolkonsulent Louise Ramlöv

Louise ”Lollo” Ramlöv växte upp i Huskvarna. Sedan 2000 bor hon utanför Finspång tillsammans med sin man och två döttrar. I familjens liv ingår också hundar, hästar, kanin, katter, får och höns. På fritiden älskar hon att vara ute i naturen, gärna i sällskap av familj, vänner och självklart tillsammans med hundarna och hästarna. Och så är hon nästan besatt av att plocka svamp, som gärna kombineras med mannens viltkött från de egna jaktmarkerna.

– Att vara ute ger mig så mycket energi. Jag går ner i varv och blir på gott humör. Det känns lyxigt att vara ute i naturen.

Det började med att Lollo utbildade hundarna till att användas som terapi- samt läs- och skolhundar för att de kunde vara ett viktigt pedagogiskt hjälpmedel i skolvärlden. Då använde hon sig av dem i sin tjänst på ett HVB-hem. Hundarna gav en trygghet och hade en lugnande effekt, både vid behandlingsarbetet men också i skolmiljön. Lollo startade det egna företaget Kompisteamet och det var då som Familjehemscenter fick upp ögonen för henne. Sedan 2017 arbetar Lollo som skolkonsulent. Hon är utbildad i specialpedagogik inom NPF (neuropsykiatriska funktionshinder) med inriktning autism och ADHD. Hon är också utbildad vägledare i ICDP.

Rollen som skolkonsulent handlar om att vara en spindel i nätet och se helheten för barnet. Både när det gäller kontakter och möten i skolvärlden, men också kopplat till familjehemsföräldrar och Socialtjänsten. Mycket handlar också om att driva på i processer och se till att viktig information inte faller mellan stolarna.

– Vi jobbar ju alla för att göra vårt bästa för barnens skull. Jag finns med och är barnets röst i många olika sammanhang. Jag ser helheten, både från skolan, hemmet samt vilken bakgrund och ”ryggsäck” barnet bär mig sig. Häromdagen sade en tjej ”jag har svårt att uttrycka mig, men du kan tolka mig”. Jag kan vara som en bro mellan barnet och vuxenvärlden.

Hon tycker att en av hennes styrkor är att möta och nå barn och skapa förtroende när det krisar till sig. Jobbet är som allra bäst när hon märker att skolan verkligen gör sitt yttersta för barnet.

– Jag blir glad och lycklig när jag ser att de har lyssnat och förstått hur viktigt det är att individanpassa skolmiljön.

Lollo kommer under våren att fortsätta utbilda sig i specialpedagogik och vill också utveckla de individanpassade bokpaketen i Familjehemscenters utbud. Hon arbetar även för att utveckla olika typer av fysiska temaryggsäckar. Exempel på tema kan vara matematik och känslor. Ryggsäckarna kommer att vara fulladdade med hjälpmedel och spel som kan lånas hem för en kortare tid av familjehemmen.

Det finns många pedagogiska hjälpmedel som är till hjälp både i klassrummet och på hemmaplan. För den som behöver hjälp med tidsuppfattning och dagsscheman rekommenderas apparna Daycape och Visual Timer, med pedagogisk nedräkning genom färgade tidszoner. Ritprata 2 är en app för surfplatta där man kan rita för att beröra en jobbig situation och förbereda sig för kommande utmaningar i vardagslivet.

Vill du veta mer om hur Lollo kan hjälpa dig? Kontakta henne via louise@familjehemscenter.se.

Publicerat den .